Tona rutor | solfilm

Solfilmens viktigaste egenskaper är att den skyddar interiören mot värme och UV-strålning. Den ger även bilen ett nytt utseende och skyddar mot insyn.

Professionellt monterad solfilm

Lång erfarenhet
Vi har arbetat med att tona rutor i över 20 år och kan erbjuda skickliga installatörer och marknadens bästa solfilm. Det finns solfilm av olika kvalité och den är avgörande för att filmen inte bleks eller krackelerar.  Solfilm är känslig och många faktorer spelar in för att få ett bra slutresultat. 

Filmen vi använder kommer från Solargard och serien heter Galaxie. Gå gärna in på Solargard.se om du vill ha flera tekniska data på själva solfilmen.

Tona rutor

Fördelar med solfilm

bock
Skyddar mot skadlig UV-strålning
bock
Gör bilen svalare
bock
Skyddar klädsel & interiör
bock
Ger bilen en ny look
bock
Minskar användning av AC – lägre bränsleförbrukning
bock
Insynsskydd

Tona rutor - mörkhetsgrad

Hur mycket ljus en film släpper igenom kallas toning eller mörkhetsgrad. En mörkare film släpper igenom mindre ljus och mindre värme. Är syftet att skydda mot insyn bör en mörkare toning väljas. Vår mörkaste solfilm är den vi kallar Nr. 5, vilket innebär att den släpper igenom 5% av det synliga ljuset. Det går i princip inte att se in i en bil med denna toning.

Nästa steg är Nr.12 vilken släpper igenom 12% av synligt ljus. den är förfarande mörk och svår att se in genom, men det blir med denna film lite enklare att se ut när det är mörkt, vilket en del upplever som besvärligt med 5:an. Nr. 12 är vår populäraste toning på filmen.

Vi har filmer med toning ända ner till 75%, men dessa monteras sällan på bilar då det i princip inte syns att filmen är monterad. Dock reducerar de värme och UV-trålning.

Toningsgrad

Vanliga frågor om solfilm - att tona rutor

Får man montera solfilm på framrutorna?
Det enkla svaret är nej för normalt har bilens rutor redan den maximala toning som är tillåtet på bilens framrutor. Risken är således att du kan få en anmärkning på bilprovningen och att du måste plocka bort filmen. I princip skull man kunna sätta en otonad eller väldigt ljus solfilm, som ändå reducerar UV-strålningen men då den exakta toningen är svår att mäta är ändå risken att bilen blir underkänd vid en kontrollbesiktning. Monteras en mörkare film är risken att polisen stoppar bilen och filmen måste tas bort direkt.

Vi kan självklart ändå montera film på framrutorna men det är då på kundens ansvar.

Vad kostar det att tona rutorna?
Priset beror antalet rutor som ska tonas samt svårighetsgraden på dessa. En sedanbil där bakrutan inte går att öppna är normalt lite svårare att montera på och därför något dyrare. En normalbil med 5 rutor kostar från ca. 3250:- inkl. moms.

Vad lämnar ni för garantier på solfilmsmonteringen?
Vi har upp till 10 års garanti på själva solfilmen. Garantin gäller då krackelering, missfärgning och skador som inte är orsakade p.g.a. yttre faktorer. Vi lämnar normal garanti  och reklamationsrätt på monteringen. Skulle det vara några problem så brukar de visa sig relativt snabbt efter monteringen och vi åtgärdar då självklart detta. Ibland kan det vara svårt att upptäcka dessa innan filmen helt har torkat.

Information om monteringen

Info

Läs gärna igenom denna information så du vet vad som gäller ang. montering av solfilm.

  • Damm
    Då vi inte står i ett laboratorium så är det i princip omöjligt att int få några dammkorn alls vid monteringen. Vi gör vårt yttersta för att minimera risken för damm, men enstaka partiklar kan ändå komma bakom filmen  vilket är acceptabelt. Det ska nock inte förekomma dammsamlingar eller ett stort antal dammkort, då sätter vi om filmen. En smutsig bil och exempelvis hundhår gör att risken för smuts bakom filmen ökar.
  • Raster
    Raster eller de svarta prickar som finns runt bakrutan, och ibland även på andra rutor, gör ibland att filmen får svårt att sluta helt tätt och det kan synas som en ljusare kant runt rutan. Detta är normalt och uppstår då ojämnheten gör att luft kan sippra in vilket minskar vidhäftningen. Det är dock inget som gör att filmen kan lossna. Ibland kan man dra med ett finger för att få filmen att fästa lite bättre.
  • Övre kanten på sidorutor
    Vi lämnar normalt några millimeter mellan filmen och rutans övre kant. Detta är för att minimera att filmen kan lossna när man hissar rutan upp och ner.

Efter montering kan det fortfarande finnas vatten bakom filmen som klan göra att den ser lite ojämn ut. Detta försvinner efter några dagar när filmen torkar. De närmsta dagarna efter monteringen bör du även undvika att hissa ner bilens sidorutor för att inte riskera att filmen lossnar.