Renovering av strålkastare

Återställa strålkastarnas plast

Vare sig du fått underkänt på bilprovningen eller om du märket att ljusstyrkan på bilens strålkastare inte längre är densamma så handlar det om trafiksäkerheten. Plasten ska vara klar för att ljusbild och ljusstyrka ska vara tillfredsställande.

Renovering av strålkastare

Orsaken till att plasten blir dålig

Bilens strålkastare är i de flesta fall gjorda av plast på moderna bilar vilket gör att plasten över tid gulnar eller blir matta. Detta gör att strålkastarna inte längre har full verkan och i sin tur kan påverka trafiksäkerheten. 

Anledningarna kan vara många till att ytan på plasten påverkas negativt, framförallt är UV-strålarna från solen skadliga för plasten. Detta syns tydligt i länderna längre söderut där många strålkastare är mer eller mindre gula. Även kemikalier som används vid biltvätt, trafikmiljön och mekanisk nötning kan göra att ytan tappar sin klarhet.

Processen för att återställa plasten

Är plasten skada eller påverkad på insidan kan vi inte göra något då man inte kommer åt dem inifrån. Utvändiga skador behandlas genom nedanstående steg. 

1. Slipning
Det matta eller påverkade ytskiktet måste slipas bort, strålkastare har ytterst ett uv-skydd/skyddslack som ska skydda den inre plasten. Ofta är det i detta lagret som grumligheten har uppstått. Slipningen görs med sandpapper i flera steg.

2. Polering.
Efter slipning med det finaste sandpappret poleras ytan för maximal transparens, även de finaste slipreporna måste avlägsnas.

3. Skyddslager
Den slipade och polerade ytan är nu ren från grumlighet och ojämnheter men har inte längre något UV-skydd. Vi avslutar därför med att lägga ett nytt skyddslager för att bevara den klara ytan så länge som möjligt. Man kan även lägga en speciell klarlack som även den fungerar som skydd för plasten.

Om man bara slipar eller polerar plasten är risken stor att mattheten återkommer väldigt snabbt. Med UV-skydd garanterar vi minst 2 års hållbarhet, ofta håller det dock betydligt längre.

Behöver du bilvårdsprodukter hittar du hittar du det i vår bilvårdsshop! 

Renovering av strålkastare - en eller båda?

Är bara den ena strålkastaren dålig så kan vi återställa den. Ser man att även den andra börjar blir lite dålig är det dock bättra att ta båda samtidigt. Räkna med att behandlingen tar ca. en dag då det tar tid för UV-skydddet att torka.